Sova

Ett underskattat koncept. I alla fall för många (= me).

Jag har hört så ofta hur extremt viktigt det är och just idag sitter jag och tittar på ett antal föreläsare på TED som berättar mer ingående om ämnet. Om varför det är viktigt. Om vad som händer när man sover och om vad som händer när man inte gör det.

Vissa gener som har att göra med förbränning och restaurering av celler och annat i kroppen sätts på enbart när vi sover. Hjärnan “sköljer rent” slaggprodukter runt hjärncellerna enbart när vi sover.

Vi kan undvika, övervikt, förmodligen alzheimers, stroke och andra hjärt- och kärlsjukdomar bl.a. genom att sova tillräckligt!

Om vi lever tills vi är 90 år så kommer vi att ha sovit 32 av de åren. Så det verkar inte vara en helt oviktig biologisk funktion.

De senaste veckorna har jag sovit alldeles för lite! Jag sitter uppe och jobbar till 01.30-02.00 och sedan går jag upp några timmar senare.

Det går i perioder det där, hur jag prioriterar sömnen. Men nu märker jag att jag lätt somnar när jag sätter mig framför TVn en stund på kvällen och … det har jag aldrig gjort förut!

Så… back to the drawing board! Jag måste ta vara på mina sömntimmar mer. Prioritera dem som en av mina viktigaste uppgifter. Det kanske tar emot men jag börjar inse att det är nödvändigt!

Jag måste stänga av dagen och slå ihop alla att-göralistor när klockan är 23.00!

Mitt nya projekt.

kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *