Printpassion

Häromdagen hände något som verkade vara mest elände just då men som gav mig en viktig och fantastisk insikt om mig och mitt företag (fler detaljer om detta längre ned).

När kunder kontaktar mig för att boka en fotografering är jag noga med att berätta att jag är en fotograf som säljer printade porträtt för ram och album. Det är ofta så att man bara antar att man kan köpa endast ett usb med digitala filer om man skulle vilja, eftersom det är ett ganska vanligt paket hos andra fotografer därute.

Men hos mig är det annorlunda. Alla som har varit hos mig har nu vackra porträtt på sin vägg som ger en liten gnista av glädje varje gång de går förbi. De inramade porträtten är dessutom av så pass hög kvalitet att de kommer att pryda väggen (och värma hjärtat) hos nästa generation. Och nästa.

Det gör mig lycklig att driva ett företag som ger värde och glädje till flera generationer!

Eftersom jag själv älskar min mobil och dess möjligheter så ser jag till att det följer med en gratis digital fil, avsedd för skärmar och webb, med varje porträtt mina kunder köper. Men jag erbjuder inte ENBART digitala filer som en huvudprodukt.

Inte för att det är något fel med att bara vill ha digitala filer. Inte alls. Vill man verkligen bara ha det så finns det dessutom massor av andra fotografer att välja bland här i stan.

Dessa fotografer bryr sig inte om vad du gör med filerna härnäst. En del av dem redigerar inte ens filerna i vissa digitala paket. De lämnar över bilderna till dig, nästan direkt ur kameran och tar med glädje betalt för dem. De bryr sig inte om att du kanske inte vet hur du ska göra när du eventuellt vill printa dem i framtiden. De bryr sig inte om ifall dessa porträtt bara ses i minimal storlek på din telefon i fortsättningen. Det är ditt problem. Eller din exakta önskan, kanske? I vilket fall så lämnar dessa fotograferna dig bakom sig och går vidare, med dina pengar. You’re on your own.

Så jobbar inte jag. Och det förbryllar många av mina vänner inom branschen. De anser att man ju tjänar bättre på att sälja endast digitala filer (inga materialkostnader). Men efter händelsen jag nämnde i början så är det glasklart för mig. Det här handlar inte bara om pengar. Jag har aldrig varit så olycklig som häromdagen, efter att ha fått fakturera 6000 kr.

För det var det som hände. De här kunderna “slank in under radarn” genom att på bildvisningen helt ignorera vad jag hade berättat i telefonsamtalet innan fotograferingen. Genom att tillämpa en intressant mix av drama och rena förolämpningar försökte de ändra på vad mitt företag erbjuder och vi kom flämtande nära ett abrupt avslut på mötet eftersom jag till slut övervägde att stänga ihop min laptop och önska dem lycka till i fortsättningen. Utan att sälja några porträtt över huvudtaget.

Men jag kände också att det var rent tragiskt att de inte skulle få med sig något alls av de bilder jag tagit på deras lilla perfekta bebis så jag bestämde mig för att ändå sälja dem de hett eftertraktade digitala filerna som huvudprodukt och inte som bonusprodukt.

Var jag glad över att få betalt utan materialomkostnader? Nope. MISERABLE, faktiskt!

Så efter denna erfarenhet står nu sanningen skriven i mitt hjärta med glödande bokstäver: Jag är inte en USB-FOTOGRAF! Till mig är alla välkomna som längtar efter väggporträtt. Vackra, stora, kvalitetsprintade, inramade porträtt som hänger på väggen och ger glädje varje dag.

Om du inte är intresserad av det så kommer jag med varm hand skicka dig vidare till någon av mina många kollegor, om du hittar fram till mig och tar kontakt. Nemas problemas.

Jag har hellre flera tider tillgängliga till er andra. Mina själsfränder. Ni som älskar och värdesätter samma sak som jag. Det är framtiden med ER jag ser fram emot med enorm glädje!

 

BOKA FOTOGRAFERING HÄR

kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *